Press "Enter" to skip to content

Site en Doka updates…

En nieuw jaar en veel nieuwe dingen, dus even tijd voor een update blogje op mijn site. Ik heb onder andere de site uitgebreid met een ‘Interessante links‘ page waar je de diverse belangrijke merken en leveranciers kan vinden bijvoorbeeld. Maar de daarnaast valt er vooral genoeg te melden over uitbreiding van mijn werkzaamheden en van de doka zelf, dus lees snel verder 🙂

Tijdens het cursus geven liep ik toch regelmatig tegen een paar soms storende tekortkomingen van mijn donkere kamer aan, waarvan misschien wel de belangrijkste was dat ik er geen warm water had uit de kraan. In de zomer geen probleem met leidingen die over de zolder lopen, maar ‘s winters is het kraanwater toch echt te koud. Sinds afgelopen najaar is de doka gezegend met een inbouw-boiler zodat dat probleem voortaan getackled is. Ook heb ik daarbij alle spoelmogelijkheden eens flink uitgebreid met de nodige slangen, koppen en koppelstukken van Gardena (top-spul 😉 ).

Daarnaast was 30×40 mijn maximum formaat wat in mijn doka af te drukken was. Aangezien ik ook nog onzettend ‘in love’ gevallen ben met het schitterende Ilford ART 300 bariet papier, wat het best tot zijn recht komt op zeer grote formaten, werd het hoog tijd om eens te kijken naar uitbreiding naar grotere maten. Daarvoor zijn grote schalen natuurlijk het belangrijkst en die heb ik een flinke partij kunnen bemachtigen met formaten tot 50×60! Een nieuwe vergroot-ezel heb ik daarbij zelf gemaakt en die is geschikt voor 40x50cm.

Het allerbelangrijkste mist echter nog: een vergroter die hoger kan en tot nog net iets grotere negatieven (nu kan ik maximaal 6×6 doen). Daarvoor heb ik mijn oog laren vallen op de oerdegelijke (maar betaalbare) Meopta Magnifax 3 of 4 vergroter die tot 6,5x9cm negatieven aan kan en vergroten tot 40x50cm, maar die blijken nog best lastig te vinden te zijn, dus als iemand er een weet te staan… laat het me weten 🙂

Tenslotte heb ik het werkblad voor de schalen verhoogd en is de Durst 601 vervangen door een Meopta Axomat 5 vergroter. Op onderstaand panorama plaatje een mooi overzicht van mijn doka:

En last but not least; sinds dit jaar ben ik ook werkzaam bij H19 Centrum voor de Kunsten in Oosterhout als freelance docent Photoshop (jaja; digitaal waarempel). Kijk bij de links voor hun site en aanbod.