Press "Enter" to skip to content

Nieuwe Durst vergroter in de doka

Ik blijf maar aan het schuiven en ruilen met apparatuur in mijn donkere kamer, en dan vooral met de vergroters. Eind april heb ik weer een nieuw aanwinst gescoord om tot een set van twee top-vergroters te komen die nu eens eindelijk helemaal naar wens zijn (of toch bijna dan). De Meopta Opemus 6 Color blijft natuurlijk een vaste factor, maar daar is nu een Durst M605 Color bij gekomen die daarmee de positie van topmodel overneemt van de Opemus.

Eigenlijk is mijn ideaal op zich een vergroter die negatieven tot 6×9 kan afdrukken en dan voldoende ruim dat ook dat nog kan met een zwarte rand, en dan ook nog eens tot op zeer grote formaten papier zoals bijvoorbeeld 40×50 (dus een flink hoge zuil). Maar voor nu ben ik heel tevreden met de Durst M605 Color die er nu bij is gekomen; de vergroter verkeert namelijk in topconditie en bedient dus zeer fijn. De zuil is voldoende hoog voor 30×40`s en zo`n Durst is gewoon ook oerdegelijk.
Bovendien wist ik al van de M601 van Bart dat deze vergroters 2,25×2,25 inch formaat hebben voor de negatiefhouder zodat een Hasselblad 6×6 prima met een zwart randje kan worden afgedrukt, dus dan mijn Pentax 645 negatieven zeker… 🙂 … en daar was ‘t om te doen!
Daarnaast is deze Durst M605 met een kleurenkop uitgerust wat weer erg handig is met het Multicontrast papier op gradatie filteren, en een diffuse lichtkop geeft toch het mooiste licht (en de minste stofjes!). Deze kop is overigens simpel met een switch schakelbaar tussen 35mm en 120 formaat, geen lichtboxes nodig.

Dus dit is nu het duo op de twee werkplekken in mijn doka: