Press "Enter" to skip to content

De queeste naar 127 films

Al zo’n anderhalf jaar had ik de Primo Junior TLR (Twin Lens Reflex) van Maarten te leen met nog steeds een film er in die toen al lastig te vinden bleek. Omdat na anderhalf jaar deze cute 4×4 camera van eigenaar veranderd is naar mij, ging ik weer eens op zoek naar meer voorraad om op te schieten, en dat blijkt inmiddels zelfs nog wat lastiger geworden. De Rera film (made in Japan) die ik vorig jaar had gescoord is er inmiddels mee gestopt namelijk.

Maar gelukkig heb ik in Duitsland inmiddels een groothandel gevonden die ook nog wat anders in 127 formaat in huis had. Op dat moment echter dus niet, want uitverkocht. Maar je kon er een email-notificatie op voorraad zetten, dus gedaan en verdomd: deze week een mailtje dat ie er weer was.

Een 400 ISO Pan (zwartwit dus) film op 127 spoel formaat dus voor 4×4 baby-TLR’s. Een nog fijnere vondst dan die eerdere Rera Pan, want die was slechts 100 ISO en bovendien van onbekend recept (ontwikkelaar?). Deze HP 400 Pan blijkt echter in feite gewoon versneden Ilford HP5 te zijn, dus ontwikkelaar-mogelijkheden te over 🙂

Deze duitse groothandel heet Macodirect.de en heb ik voor ons aller gemak maar even bij de ‘interessante links‘ gezet. Je komt als je de link klikt in de afdeling ‘rarities’ uit met allerlei bijzonder spul zoals dus oa de 127 films (en zelfs glasplaat ‘film’!). Mijn eerste vijf voor de voorraad zijn onderweg (en ik heb nog één Rera Pan 100) dus die kunnen nog precies op tijd mee op vakantie. Lekker analoog fotograferen met antiek spul… 🙂