Press "Enter" to skip to content

De ultieme Durst vergroter: een M707 Colour

Het begint zo langzamerhand een terugkerend verhaal te worden: mensen die nog een doka hebben staan en in hun zoektocht die op te ruimen, op het web op mijn site en doka stuiten. Zo had deze zomer ene Rein mij gevonden en Rein had ook weer een prachtdoka aan te bieden met vooral een topstuk van een vergroter. Ik was al heel blij met mijn duo Durst M605 Colour vergroters, maar Rein had een Durst aan te bieden die daar nog een stevig tandje overheen ging: een Durst M707 Colour!

Kortom; iets om niet te laten liggen want ik mocht die wederom gratis komen afhalen als ie een goed nieuw tweede leven zou krijgen. Dus op de terugweg van mijn vaste zomerfestival zijn we toch even langs de oostkant van het land teruggekomen en hebben we deze mastodont van een vergroter in ons autooke gevouwen.

De Durst M707 Colour is inderdaad een enorm gevaarte; alleen al de grondplank is groot en zwaar, maar vooral de zuil is enorm hoog (kijk maar hoe klein de toch al grote M605 lijkt naast deze M707). Eén van de redenen overigens om deze vergroter te willen want dat maakt zeer grote vergrotingen mogelijk; gewoon op de grondplank. Daarnaast is de Durst M707 (de kenners weten dat al) natuurlijk ook geschikt voor 6x7cm negatieven en gek veel groter dan dat ga je gewoon niet nodig hebben. Zelf heb ik bijvoorbeeld niet groter dan 6×4,5cm (van de Pentax 645n), maar die kan ik nu wel mak-ke-lijk met zwarte randjes afdrukken op een grote lap papier. En over grote lappen papier gesproken: er zaten natuurlijk ook nog wat king-size 50x75cm ontwikkelschalen bij die in de Starlet gepropt moesten worden.
De vergroter was compleet met een prachtig EL-Nikkor 80mm f5.6 objectief, en ook die was zeer welkom, want ondanks dat ik al twee M605 had staan (voor middenformaat, red.), miste ik daarbij een gelijk aantal objectieven in dit brandpuntsbereik.

Inmiddels is na een ruim maandje alles geïnstalleerd in mijn doka aan Carré 19a en kan ik wel stellen inmiddels de meest professionele doka met de vetste vergroters te bezitten: modellen waar ik vroeger -toen ik tiener was- van droomde, maar toen nooit kon betalen 🙂

Dus bedankt weer Rein! En reken maar dat ie gebruikt zal gaan worden…