Press "Enter" to skip to content

Even bijpraten over de doka

Mijn laatste update is al weer een paar maandjes geleden, dus tijd om even bij te praten… Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen met het eerste punt; namelijk dat er voorlopig vanwege de hele Corona-crisis natuurlijk geen doka-cursussen worden gegeven. Mijn doka is namelijk veel te klein om de anderhalve meter regel aan te kunnen houden, dus mocht je interesse hebben om een doka-cursus te doen dan hoor ik graag van je zodra de situatie weer safe is.

Maar er is meer te vertellen over mijn doka, dus lees snel verder.

Afgelopen februari heb ik nog wél een cursus gegeven in mijn recent opgeknapte doka, aan een jongedame die aan de HKU een opleiding wilde gaan doen en alvast ervaring in analoog wilde opdoen. Ik kon toen niet vermoeden dat het voorlopig even m’n laatste zou zijn, en gelukkig heb ik toen wel wat plaatjes geschoten om nog eens een update op de site te kunnen doen.
Deze is van de laatste avond waarop we van een ernstig onderbelicht negatief nog een heel aardige print hebben kunnen maken mbv doordrukken/tegenhouden. Ymke was een vlotte leerling wat dat betreft…

Eigen fotografie

Wat betreft mijzelf en analoog fotograferen was het alweer even geleden, maar afgelopen januari ben ik met vakzuster Kim een paar dagen naar Parijs geweest en heb toen mijn Primo Junior TLR maar eens met film geladen en meegenomen. De resultaten heb ik daarna in mijn doka afgedrukt op het schitterende Ilford ART300 katoen-basis papier.

Vergroter cubicles geschilderd

Afgelopen najaar heb ik weer een schitterende donatie voor mijn doka ontvangen in de vorm van een Durst M707 Color van ene Rein vlakbij Arnhem en die moest natuurlijk nog ingewijd worden met datgene waarvoor ik hem heb opgehaald; namelijk king-size 40×50 vergrotingen maken (zie de openings-‘Polaroid’ aan het begin van dit blog).
Maar niet voordat ik de twee ‘cubicles’ waar beide Dursts staan eens goed mat-zwart had geschilderd. Die plekken waren namelijk betegeld met ouderwetse geglazuurde tegels die behoorlijk reflecties konden geven, en da’s niet wenselijk als je vergroters ook nog eens een zgn ‘light-bleed’ hebben vanuit de kop. Sowieso werkt het veel fijner als alles rondom de vergroter inktzwart is, want dan kun je veel beter focussen op de lichtsterkte van je projectie.

 

Nieuw logo

En dan last but not least: het werd wel eens tijd voor een nieuw logo voor mijn website en ‘onderneming’. Waarom ik ooit op de styling van de Parijse metro ben gekomen voor mijn vorige logo zou ik niet meer weten, maar een beetje meer fotografie gerelateerd leek me toch wel iets logischer. Dus vanaf vandaag gaat Marco Maas MultiMedia door het leven met het rechter logo:

>>>