Press "Enter" to skip to content

Donkere kamer dit jaar weer open (?)

Dat waren me de twee jaartjes wel, met een wereldwijde virus-pandemie! Maar het begint er sterk op te lijken dat het einde in zicht is en covid19 endemisch aan het worden is en een besmetting oplopen gewoon een acceptable risico zal zijn. Daarnaast waren er op persoonlijk vlak ook genoeg redenen om de doka maar een tijd dicht te gooien, en ook op dat terrein is het nu tijd om daar een eind aan te gaan maken.

Ergens komend voorjaar (daar zal ik nog over bloggen dan) ga ik weer doka workshopjes geven voor de ge├»nteresseerden, welke overigens een andere opzet zullen krijgen (lees verder), en in de aanloop daar naartoe ga ik eerst maar eens de doka weer bedrijfsklaar maken binnenkort. ­čśŐ

Ik gok dat er inmiddels wel de nodige spinnenwebben en andere stofnesten bezit hebben genomen van de donkere kamer, want ik ben er zelf ook letterlijk echt al in geen jaar meer geweest. Dus een schoonmaakbeurtje zal geen kwaad kunnen, en daarnaast moet er geïnventariseerd worden wat er nog aan bruikbare chemie in huis is, want dat spul heeft ook niet de eeuwige houdbaarheid.

Over de chemie gesproken: qua films ontwikkelen ben ik al langer voorstander van one-shot ontwikkeling (dus aangemaakte wegwerp-ontwikkelaar in feite) en vervolgens moet het op voorraad zijnde concentraat als het ff kan ook nog een zo lang mogelijk shelf-life hebben.
Ik denk daarom nu de belangrijkste twee kandidaten te hebben gevonden: kleine confectie flesjes Adox Rodinal en daarnaast nog Adox FX39II (een ontwikkelaar waarvan het concentraat sowieso veel sneller op gaat vanwege de verdunning, maar de houdbaarheid ook enorm hoog is). Nu nog een soortgelijke voorraad voor papierontwikkelaar zien te scoren binnenkort…

Workshop opzet

Voorheen had ik een compleet uitgeschreven programma van vier avonden uitgedacht, maar ik ga het vanaf nu over een andere boeg gooien. Meer op maat met een basis van 2 in plaats van 4 dagdelen, wat de instapprijs goedkoper maakt en de mogelijkheid schept uit te breiden in overleg met de deelnemer(s).
Mijn doka is nog altijd erg klein dus een ‘groep’ van 2 personen is nog steeds het maximum, wat het ook logischer maakt om iets meer op maat aan te bieden. ­čśŐ

Kijk op de page ‘Donkere Kamer‘ voor meer informatie, en misschien tot ziens ergens komend jaar?

(foto-credit: Adox.de)