Press "Enter" to skip to content

Doka Cursus

Korte cursus ZwartWit ontwikkelen en afdrukken

Met de huidige trend van de Lomografie en een hernieuwde interesse in analoog, is het natuurlijk geweldig om het hele beeld-creatie proces van voor tot achter weer helemaal in eigen hand te hebben. Kortom; je eigen films ontwikkelen en de negatieven afdrukken in een heuse donkere kamer. Een van de mooiste dingen die je kan doen in de analoge fotografie! Het moment dat je een belicht vel papier in de chemie schuift en het beeld ziet opkomen, geeft je echt het gevoel te toveren met papier en chemie.

De cursus is verdeeld over vier avonden waarin je basics leert van een film ontwikkelen en de negatieven in een donkere kamer op fotopapier af te drukken. De maandag-, woensdag- en donderdagavonden zijn beschikbaar om hiervoor af te spreken: mail naar marcomaas at outlook punt com om een cursus af te spreken. Er is plaats voor 1 tot 2 personen per cursus.
De vier avonden zien er dan als volgt uit:

  1.  We gaan onze eerste film ontwikkelen. Je wordt dus geacht minimaal één volgeschoten film bij te hebben (in de doka kunnen 35mm, 127 spoel en 120 spoel films verwerkt worden overigens). We leren deze plaatsen in een ontwikkeltank en we leren de chemie gereed te maken.
  2.  De negatieven van vorige week gaan we contact-afdrukken zodat we beter kunnen oordelen welke opname we gaan vergroten. Om het proces te oefen nemen we een willekeurige opname vooraf, en maken we kennis met de vergroter en andere randapparatuur.
  3.  We gaan nu voluit afdrukken op vol formaat met de opnames die we op de gemaakte contactprimts hebben kunnen uitzoeken. Eventueel gaan we al wat manipulaties doen.
  4.  We drukken nog wat meer af (een avond is zo voorbij zonder al te veel prints) en gaan wat verder met manipulaties. Aan het eind van de avond gaan de gemaakte afdrukken droog mee naar huis, en laat ik jullie nog even kort kennis maken met de schone kunst van het analoog retoucheren (om de stofjes weg te werken).

Desgewenst kan er in overleg nog een middag fotograferen vooraan geplakt worden waarin we extra aandacht aan het juist belichten van film zullen geven (hint: ook zonder deze middag kan ik verklappen dat je beter kan overbelichten dan onderbelichten als je op negatief werkt)

Deze cursus is dus nadrukkelijk géén cursus fotografie maar puur een cursus donkere kamer waarin je leert je eigen analoge fotografie op de traditionele manier te verwerken.
Wil je overigens gewoon een dagje afdrukken, eventueel onder begeleiding, lees dan verder hieronder of stuur een mailtje naar: marcomaas at outlook punt com.

 

Zwart/Wit Doka ook te huur per dagdeel

De donkere kamer van Marco Maas Multimedia op Carré wordt niet alleen gebruikt voor cursussen, maar is natuurlijk voor iedereen die de kneepjes al kent ook te huur per dagdeel. Een dagdeel wordt onder verstaan: van 9:00 tot 13:00, van 14:00 tot 18:00 en van 20:00 tot 00:00. Het huur-bedrag voor een dagdeel bedraagt € 35,00 euro inclusief btw en inclusief chemie die je verbruikt (behalve filmontwikkelaar). In geval je in kleur wil werken zul je ook zelf de chemie moeten verzorgen maar wordt de prijs € 25,00 per dagdeel (twee kleurenvergroters zijn aanwezig, natrium dokaverlichting, drumrollerapparaten en eventueel een Lici color-analyzer). Neem voor meer info of reservering contact op met marcomaas at outlook punt com.