Press "Enter" to skip to content

Doka Cursus

Workshop ZwartWit ontwikkelen en afdrukken

Met de huidige trend van de Lomografie en een hernieuwde interesse in analoog, is het natuurlijk geweldig om het hele beeld-creatie proces van voor tot achter weer helemaal in eigen hand te hebben. Kortom; je eigen films ontwikkelen en de negatieven afdrukken in een heuse donkere kamer. Een van de mooiste dingen die je kan doen in de analoge fotografie! Het moment dat je een belicht vel papier in de chemie schuift en het beeld ziet opkomen, geeft je echt het gevoel te toveren met papier en chemie.

Bij Marco Maas MultiMedia kun je een korte cursus volgene in de basics van het ontwikkelen en afdrukken van zwart-wit materiaal. Het niveau hiervan is voor starters die in principe nog nooit in een doka hebben gewerkt.
Omdat een doka een klein werkgebied is met een drukke flow, zal het aantal deelnemers beperkt zijn tot 2 personen per cursus-ronde. Maar na vier avonden van 20u tot 23u heb je dan ook prima basis skills om je eigen zwart-wit materiaal te verwerken, waarbij je dan ook nog wat aparte truukjes krijgt aangeleerd om je beeld wat te manipuleren in de doka.

Deze series van vier avonden maak ik regelmatig op de voorpagina nieuwe data voor bekend, en de kosten hiervoor bedragen € 189,00 euro inclusief btw per deelnemer. Hierbij is een les-reader en de chemie die we verbruiken inbegrepen. Het papier om op af te drukken is hierbij echter niet inbegrepen.

Nog een belangrijk puntje: zorg dat je natuurlijk voor aanvang van de cursus tenminste 1 zwart-wit film hebt volgeschoten, anders hebben we niks om te ontwikkelen. Let daarbij op dat het géén film voor C41 proces mag zijn, maar een ‘klassieke’ zwart-wit film is, zoals bv: Kodak Tri-X / TMax, Ilford DELTA serie, Fuji Neopan of sommige Lomo films.

Voor aanschaf van zwart-wit foto papier kun je in Tilburg terecht bij Foto Jans, want de vestiging aan de Besterdring heeft doka-spullen gewoon op voorraad. Tijdens de cursus adviseer ik in elk geval te werken met zogenaamd PE/RC (op PVC basis) variable contrast papier wat geschikt is voor stabiele en snelle verwerking. Aangeraden voorkeurs-papier: Ilford Multigrade RC maar vergelijkbaar mag natuurlijk ook.
Bariet papier is erg mooi maar duurt veel langer om te verwerken (en heeft ook wat nare eigenschappen), dus is niet zo interessant voor de workshop. Qua formaten mag je alles aanschaffen wat in het bakje past, en dat is maximaal 30×40 cm.
Gouden tip: voor het retoucheren en zeker ook voor exposeren van de afdrukken is parelglans eigenlijk geschikter dan hoogglans 🙂

De cursus zal er qua indeling ongeveer zo uit gaan zien:

  1. Films ontwikkelen: we gaan zwart-wit filmpjes ontwikkelen, en we leren wat over het procedé.
  2. Foto’s afdrukken: je leert hoe het in zijn werk gaat, en je gaat ook meteen aan de slag (met oa contactafdrukken maken van de ontwikkelde films).
  3. Naar keuze: herhalen filmontwikkeling en daarna contactprints daarvan maken, of we gaan door met foto’s afdrukken en we leren wat eenvoudige manipulaties.
  4. Naar keuze: herhalen filmontwikkeling en daarna contactprints daarvan maken, of we gaan door met foto’s afdrukken van negatieven die wel nog hebben, en we kijken nog even kort naar retoucheren van je afdrukken (stofjes verwijderen). Neem een schoon schoteltje mee als je wat retouche-inkt wil inslaan bij me 🙂

Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar: info at marcomaas punt com.

 

Zwart/Wit Doka ook te huur per dagdeel

De donkere kamer van Marco Maas Multimedia op Carré wordt niet alleen gebruikt voor cursussen, maar is natuurlijk voor iedereen die de kneepjes al kent ook te huur per dagdeel. Een dagdeel wordt onder verstaan: van 9:00 tot 13:00, van 14:00 tot 18:00 en van 20:00 tot 00:00. Het huur-bedrag voor een dagdeel bedraagt € 25,00 euro inclusief btw en inclusief chemie die je verbruikt (behalve filmontwikkelaar). In geval je in kleur wil werken zul je ook zelf de chemie moeten verzorgen maar wordt de prijs € 19,00 per dagdeel (één kleurenvergroter is aanwezig en natrium dokaverlichting en rollerapparaat en eventueel een color-analyzer). Neem voor meer info of reservering contact op met info at marcomaas punt com.